Ved du, hvornår et vildt dyr er nødstedt og har brug for hjælp? Her på siden vil vi løbene fortælle om de hyppigste dyr der bliver fundet, hvornår man bør bekymre sig og hvad man kan gøre for at hjælpe.

Generelt

Generelt gælder for alle dyr, at avokado og mælk er et NO GO! Nogen arter kan tåle kattekillingemælk på meget nøje blandingsforhold.

Ser man ræve der kommer tæt på mennesker i dagstimerne, kan dette skyldes ræveskab. Ræve smittet med skab dør i løbet af få måneder. Kontakt os derfor gerne, hvis du er i tvivl om ræven har brug for hjælp.

Pindsvin

Fodring af pindsvinunge
Pindsvin må IKKE fodres med komælk! Kun kattekillingemælk

Pindsvin , voksne og unger, der har spyflueæg og/eller larver på sig skal altid kigges på. Virker dyret sløvt, raller eller hoster, har åbne sår på kroppen, slingrer med bagkroppen, virrer med hovedet, ryster, ligger passivt fremme ved dagstiden eller på anden måde opfører sig mærkeligt, har det brug for hjælp. Er du i tvivl kan du altid kontakte os eller pindsvinevennerne.

Tilbyd pindsvinet vand, torskerogn, tun, kogt kyllingekød eller kattetørfoder (et sted hvor det ikke kan blive vådt af regnen), aldrig det bløde kattefoder fra dåse, da der kan være mælk i. Hvis dyret er kold, sørg da for at give det varme.

Pindsvin går i hi om vinteren. Men, nogle gange kan der træffe sunde og raske pindsvin fremme både om dagen helt hen i december eller januar.

Selvom du ser et pindsvin fremme i løbet af vinteren, behøver det ikke at betyde, at noget er galt. Der kan være mange grunde til, at et pindsvin vælger at trisse rundt på en kold decemberdag. Måske var den rede, det gik i hi i dengang i oktober, bare ikke god nok. Så varmer pindsvinet op og går ud og bygger en ny rede. Eller måske er pindsvinet ikke stort og tungt nok til bare at kunne sove vinteren væk. Så kommer det frem i milde perioder og leder efter noget at æde. Herefter går pindsvinet igen i hi.


HarekillingerSaml ikke harekillinger op!

Harekillinger
Harekillinger

Når små harekillinger bliver opdaget i naturen, trykker de sig mod jorden og lader som om, de ikke er der. Det er bedst at lade som om, at man ikke har set den.

Normalt bliver de første harekillinger født i  februar. Haren føder sine killinger i relativt åbent terræn og umiddelbart efter fødslen er killingerne meget selvhjulpne og spreder sig i terrænet. Hovedsagligt tilbringer de deres tid i hver sit gemmested. Hver aften eller nat mødes de så meget kortvarigt med moderen dér, hvor de blev født. Ungerne dier og få minutter efter er familien atter spredt for alle vinde. Dette er den eneste kontakt mellem mor og killinger.

På vejen til sit nye gemmested kan harekillingen risikere at blive overrasket af mennesker eller andre dyr. Bliver den det, er dens eneste forsvar at trykke sig mod jorden, ligge helt stille og lade som om, den ikke er der. Hvis din hund eller kat er kommet med en killing, bør du gemme harekillingen i en mørk lille kasse, et lunt og roligt sted og ringe til os. HAREKILLINGER KAN IKKE TÅLE MÆLK og dør af stress ex. ved at man kæler med dyret.